Chapter 6
If I Could Be an Astronaut
1) What is the picture about?
Answer: The picture is about space. It shows a rocket going to space and an astronaut floating near a planet.
2) Name the objects and things you can see in the picture.
Answer: I can see a rocket, an astronaut, planets, stars, the moon, and Earth.
3) How would you travel to the space if you were an astronaut?
Answer: I would travel to space in a rocket with other astronauts.
4) What would you take with you to space if you were an astronaut?
Answer: I would take an oxygen tank, space suit, food packets, water, and a camera to take pictures.
5) How will you travel to the space?
Answer: I will travel in a spaceship or a rocket. It will take me out of Earth and into space.
4. a) Answer the following questions:
1) Where does the poet want to go?
Answer: The poet wants to go to a planet full of colours with flowers in the snow.
2) Name the two planets that the poet does not wish to visit.
Answer: The poet does not wish to visit Venus and Mars.
3) Name the planet where we live.
Answer: We live on Earth.
4) Name the vehicle that astronauts use to travel to space.
Answer: Astronauts use a spaceship to travel to space.
5) Why do you think the poet wants to visit the special place?
Answer: Because it is a magical place where fish have feathers and trees can walk, which makes it very special and different.
6) “If I could be an Astronaut” – What does ‘I’ refer to here?
Answer: ‘I’ refers to the poet or the speaker of the poem.
7) What does Anu dream of?
Answer: Anu dreams of becoming an astronaut and travelling to space.
7. d) Listen to the statements from Anu’s dream and say ‘Yes’ or ‘No’:
i) Anu’s dream is to be an astronaut. — Yes
ii) She travels by aeroplane. — No
iii) The earth looks small in size from moon. — Yes
iv) She lands her spacecraft on earth. — No
7. e) Choose the correct option to complete the sentences:
i) An astronaut is a person who
Answer: d) both (a) and (b)
ii) A spaceship is a vehicle that
Answer: c) travels in space carrying people