Might Learn Logo Might Learn Shop Might Learn

No Men Are Foreign | Chapter 6 | Class 9 Beehive English NCERT School Question Answer | No Men Are Foreign Lesson 6 Class 9 Beehive English NCERT School Question Answer and Solutions for Assam |

Chapter 6

No Men Are Foreign 

Thinking about the Poem
1. (i) “Beneath all uniforms…” What uniforms do you think the poet is speaking about?

Answer: The poet is mainly speaking about the uniforms worn by soldiers of different countries. These uniforms represent outward differences such as nationality. Beneath these different uniforms, however, every person has the same human body.

(ii) How does the poet suggest that all people on earth are the same?

Answer: The poet suggests that all people are fundamentally the same. They have similar bodies, live on the same earth, breathe the same air and depend on the same sun and water. They work, sleep, wake, love and suffer like us. Thus, differences of country, dress or nationality are only external.

2. In stanza 1, find five ways in which we all are alike. Pick out the words.

Answer: The five ideas in stanza 1 which show that all human beings are alike are:

  1. “No men are strange”
  2. “No countries foreign”
  3. “Beneath all uniforms, a single body breathes”
  4. “The land our brothers walk upon / Is earth like this”
  5. “In which we all shall lie”

These expressions show that all human beings share the same physical existence and the same earth.

3. How many common features can you find in stanza 2? Pick out the words.

Answer: Stanza 2 presents several common features shared by all human beings. The important words and phrases are:

  • “sun”
  • “air”
  • “water”
  • “peaceful harvests”
  • “Their hands are ours”
  • “a labour not different from our own”
  • “eyes like ours”
  • “strength that can be won / By love”
  • “common life”

These show that people everywhere have the same needs, abilities, feelings and experiences.

4. “…whenever we are told to hate our brothers…” When do you think this happens? Why? Who ‘tells’ us? Should we do as we are told at such times? What does the poet say?

Answer: This may happen during wars or conflicts when people are encouraged to see those of another country as enemies. Such hatred may be spread by those who want to create division or conflict.

We should not blindly follow such messages. The poet reminds us that people of other countries are our fellow human beings. When we hate or fight them, we ultimately harm ourselves and pollute the common earth that belongs to all of us.

Multiple-Choice Questions (MCQs)
1. What does the poet mean by “beneath all uniforms” in the poem?

a) The clothes people wear daily
b) The uniforms of soldiers from different nations
c) The skin color of people
d) The cultural attire of various countries

Answer: b) The uniforms of soldiers from different nations

2. According to the poet, what shines on all people equally?

a) The moon
b) The sun
c) The stars
d) The rain

Answer: b) The sun

3. What does the poet say we all breathe?

a) Different gases
b) The same air
c) Polluted air
d) Oxygen only

Answer: b) The same air

4. What is one common feature of all humans mentioned in stanza 1?

a) We all wear the same clothes
b) We all live and die on the same earth
c) We all speak the same language
d) We all have different strengths

Answer: b) We all live and die on the same earth

5. What sustains all people according to stanza 1?

a) Fire
b) Water
c) Food
d) Shelter

Answer: b) Water

6. What do all humans possess that work alike, as per stanza 2?

a) Feet
b) Hands
c) Minds
d) Hearts

Answer: b) Hands

7. What do our eyes do, according to stanza 2?

a) See different worlds
b) See the same things
c) Close in fear
d) Reflect our emotions

Answer: b) See the same things

8. What can win our strength, as mentioned in stanza 2?

a) War
b) Fear
c) Love
d) Hatred

Answer: c) Love

9. How does the poet describe life in stanza 2?

a) A struggle unique to each person
b) A life like theirs, aware of universal needs
c) A lonely journey
d) A competitive race

Answer: b) A life like theirs, aware of universal needs

10. How many common features are listed in stanza 2?

a) Three
b) Four
c) Five
d) Six

Answer: This MCQ does not fully match the stanza because the stanza mentions more than four common features. Among the given options, none is completely accurate.

11. When are we told to “hate our brothers,” according to the poet?

a) During family disputes
b) During times of war or conflict
c) During celebrations
d) During peaceful times

Answer: b) During times of war or conflict

12. Who might “tell” us to hate others?

a) Friends
b) Politicians or governments
c) Teachers
d) Parents

Answer: b) Politicians or governments

13. Why are we told to hate, as per the poet’s suggestion?

a) For personal gain
b) For control, power, or aggression
c) For fun
d) For education

Answer: b) For control, power, or aggression

14. What does the poet say happens when we hate our brothers?

a) We become stronger
b) We harm ourselves
c) We win battles
d) We gain wealth

Answer: b) We harm ourselves

15. What gets “defiled” when we hate, according to the poem?

a) Our homes
b) Our earth
c) Our minds
d) Our families

Answer: b) Our earth

Poem’s Message
16. What is the central message of “No Men Are Foreign”?

a) War is inevitable
b) All humans are the same despite differences
c) Uniforms define us
d) Love is impossible

Answer: b) All humans are the same despite differences

17. How many ways are we alike in stanza 1?

a) Three
b) Four
c) Five
d) Six

Answer: c) Five

18. What should we NOT do when told to hate, according to the poet?

a) Obey blindly
b) Fight back immediately
c) Love everyone
d) Ignore everyone

Answer: a) Obey blindly

19. What does the poet use to symbolize external differences?

a) Language
b) Uniforms
c) Food
d) Skin

Answer: b) Uniforms

20. What does the poet suggest unites all humans?

a) Wealth
b) Shared human experiences
c) Religion
d) Technology

Answer: b) Shared human experiences


Teacher Generate Question Answer

Thinking about the Poem

(কবিতাটোৰ বিষয়ে চিন্তা কৰা)

1. (i) “Beneath all uniforms…” What uniforms do you think the poet is speaking about?

(“সকলো ইউনিফৰ্মৰ তলত…” কবিয়ে কি ইউনিফৰ্মৰ বিষয়ে কৈছে বুলি আপুনি ভাবে)

Ans- The Poet is Speaking About The Poet in the Uniforms by Soldries of Different Countries ।

(ii) How does the poet suggest that all people on earth are the same?

(কবিয়ে কেনেকৈ পৰামৰ্শ দিয়ে যে পৃথিৱীৰ সকলো মানুহ একে)

Ans- The Poet Suggests that all people on earth are the same because beneath all uniforms the human body is same and the poet all so says that the land walk open in the same and every were ।

2. In stanza 1, find five ways in which we all are alike. Pick out the words.

(স্তৱক 1-ত, আমি সকলোৱে একে ধৰণৰ পাঁচটা উপায় বিচাৰক। শব্দবোৰ বাছনি কৰক)

Ans- 

        1/ No Men and Strang ।

        2/ No Countries Foreign ।

        3/ Beneath All Uniforms, The Human Body are Same ।

        4/ The Land Our Brothers open is the same earth ।

3. How many common features can you find in stanza 2? Pick out the words.

(স্তৱক 2-ত আপুনি কিমানটা সচৰাচৰ বৈশিষ্ট্য বিচাৰি পাব পাৰে? শব্দবোৰ বাছনি কৰক)

Ans- There Are 5 Common Features We can Find in Stanza 

            1/ THE SUN

            2/ THE WATER

            3/ THE AIR

            4/ PEACFUL HERVEST 

            5/ HANDS AND LABOUR ।

4. “…whenever we are told to hate our brothers…” When do you think this happens? Why? Who ‘tells’ us? Should we do as we are told at such times? What does the poet say?(“… যেতিয়াই আমাক আমাৰ ভাতৃসকলক ঘৃণা কৰিবলৈ কোৱা হয়…” আপুনি কেতিয়া এনে হয় বুলি ভাবে? কিয়? কোনে আমাক ‘কয়’? এনে সময়ত আমাক কোৱাৰ দৰে আমি কৰা উচিত নেকি? কবিয়ে কি কয়)

Ans-

✏️

এই Post টো Update কৰাত সহায় কৰিব বিচাৰে নেকি?

ইয়াত কিবা ভুল, অসম্পূৰ্ণ তথ্য বা নতুন তথ্য থাকিলে আপুনি এটা উন্নত version প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে। Live Post তৎক্ষণাৎ সলনি নহ'ব।

Update This Post
Scroll to Top
🎓 My Class

My Subjects