Might Learn Logo Might Learn

SCERT Class 3 English Chapter 6 Answer 2026 | If I Could Be an Astronaut | Lesson 6 | Class 3 If I Could Be an Astronaut Question and Answer Solution Assamese Medium | Class 3 Lesson 6 Short Question and Answer Notes and Suggestion | I’m a Mobile Phone Lesson 6 Important Question and Answer |

 Chapter 6

If I Could Be an Astronaut

1) What is the picture about?

Answer: The picture is about space. It shows a rocket going to space and an astronaut floating near a planet.

2) Name the objects and things you can see in the picture.

Answer:  I can see a rocket, an astronaut, planets, stars, the moon, and Earth.

3) How would you travel to the space if you were an astronaut?

Answer:  I would travel to space in a rocket with other astronauts.

4) What would you take with you to space if you were an astronaut?

Answer:  I would take an oxygen tank, space suit, food packets, water, and a camera to take pictures.

5) How will you travel to the space?

Answer:  I will travel in a spaceship or a rocket. It will take me out of Earth and into space.

4. a) Answer the following questions:

1) Where does the poet want to go?

Answer: The poet wants to go to a planet full of colours with flowers in the snow.

2) Name the two planets that the poet does not wish to visit.

Answer: The poet does not wish to visit Venus and Mars.

3) Name the planet where we live.

Answer: We live on Earth.

4) Name the vehicle that astronauts use to travel to space.

Answer: Astronauts use a spaceship to travel to space.

5) Why do you think the poet wants to visit the special place?

Answer: Because it is a magical place where fish have feathers and trees can walk, which makes it very special and different.

6) “If I could be an Astronaut” – What does ‘I’ refer to here?

Answer: ‘I’ refers to the poet or the speaker of the poem.

7) What does Anu dream of?

Answer: Anu dreams of becoming an astronaut and travelling to space.

7. d) Listen to the statements from Anu’s dream and say ‘Yes’ or ‘No’:

i) Anu’s dream is to be an astronaut. — Yes

ii) She travels by aeroplane. — No

iii) The earth looks small in size from moon. — Yes

iv) She lands her spacecraft on earth. — No

7. e) Choose the correct option to complete the sentences:

i) An astronaut is a person who

Answer: d) both (a) and (b)

ii) A spaceship is a vehicle that

Answer: c) travels in space carrying people

✏️

এই Post টো Update কৰাত সহায় কৰিব বিচাৰে নেকি?

ইয়াত কিবা ভুল, অসম্পূৰ্ণ তথ্য বা নতুন তথ্য থাকিলে আপুনি এটা উন্নত version প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে। Live Post তৎক্ষণাৎ সলনি নহ'ব।

Update This Post
Scroll to Top
🎓 My Class

My Subjects